Radio-komunikacja w górach PMR kan 3 kod 14 - APEL !!!
Moderatorzy: PiotrekP, Moderatorzy
Radio-komunikacja w górach PMR kan 3 kod 14 - APEL !!!
Witam - Mam prośbę o apel celem wzrostu bezpieczeństwa oraz komunikacji w górach.
Każdy prawie juz turysta używa ogólnie niewymagających zezwolenia popularnych i dostępnych i tanich radyjek walki-talkie PMR (446 Mhz idąc w góry).Zasięg czasami przekracza nawet 100km będąc na dużej wysokości.
Powołując sie na prośbę wielu stron radiowych...Proszono o podanie i rozgłoszenie wśród turystów by w górach używali Wspólnego kanału nr 3(446,0375 Mhz) w ton ctcss 14 (107,2 Hz).
PMR KANAL 3 CTCSS 14
Pomoże to raz w wspólnym poznawaniu sie turystów oraz w razie niebezpieczeństw lub informacji METEO - Ostrzeganiu sie wzajemnym lub prowadzeniu akcji lub wezwaniu pomocy. Wielu krótkofalowców na południu polski prowadzi, bowiem tu nasłuchy na tej częstotliwości
Mała wzmianka na stronie a może komuś pomóc lub łączyć ludzi jednej pasji. Pozdrawiam amatorskie pozdrowienia 73! Z Krakowa.
Kanał 3 PMR kod 14 - łączność w górach.
Sprawa ciekawa - nie zawsze telefony komórkowe działają... Radiostacja raczej tak.. Nasłuchy przez radioamatorów są prowadzone, więc jak to mówią ENJOY !
Jeden komunikat o Niedźwiedziu czy tam o świrach na QUADACH lub bezpańskich psach w lesie a może wiele pomóc . Przy lawinie raczej można nie zdążyć ale Radio zawsze warto brać .
Każdy prawie juz turysta używa ogólnie niewymagających zezwolenia popularnych i dostępnych i tanich radyjek walki-talkie PMR (446 Mhz idąc w góry).Zasięg czasami przekracza nawet 100km będąc na dużej wysokości.
Powołując sie na prośbę wielu stron radiowych...Proszono o podanie i rozgłoszenie wśród turystów by w górach używali Wspólnego kanału nr 3(446,0375 Mhz) w ton ctcss 14 (107,2 Hz).
PMR KANAL 3 CTCSS 14
Pomoże to raz w wspólnym poznawaniu sie turystów oraz w razie niebezpieczeństw lub informacji METEO - Ostrzeganiu sie wzajemnym lub prowadzeniu akcji lub wezwaniu pomocy. Wielu krótkofalowców na południu polski prowadzi, bowiem tu nasłuchy na tej częstotliwości
Mała wzmianka na stronie a może komuś pomóc lub łączyć ludzi jednej pasji. Pozdrawiam amatorskie pozdrowienia 73! Z Krakowa.
Kanał 3 PMR kod 14 - łączność w górach.
Sprawa ciekawa - nie zawsze telefony komórkowe działają... Radiostacja raczej tak.. Nasłuchy przez radioamatorów są prowadzone, więc jak to mówią ENJOY !
Jeden komunikat o Niedźwiedziu czy tam o świrach na QUADACH lub bezpańskich psach w lesie a może wiele pomóc . Przy lawinie raczej można nie zdążyć ale Radio zawsze warto brać .
- Załączniki
-
- image001.gif (30.39 KiB) Przejrzano 9671 razy
Pomysl bardzo dobry mam nadzieje, że sie przyjmie, pozdrawiam wszytkich Radiowców, Wesołych Świat, dalekich polączeń i 73 dla was.
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.
https://www.flickr.com/photos/148596918@N06/albums
https://www.flickr.com/photos/148596918@N06/albums
CTCSS !! KODY !!
PS KUPUJĄC RADIO PAMIETAJCIE BY OPRÓCZ 8 KANAŁOW MIAŁO KODY !! CTCSS !! TO WAŻNE - tansze radyjka mogą ich nie mieć !! CTCSS !!Master pisze:Mam tylko nadzieje, ze nie jest to jakaś ukryta reklama... bo tak to sama idea używania jednego, wspólnego kanału jest jak najbardziej OK.
brniemy za daleko ;) ..
Moja misja się tu kończy . Radyjka kosztują od około 80 zł za kpl . Sa nawet takie na solar ładowane ze słońca . Ważne by miały KODY CTCSS !! 3.14 !!tom-pi4 pisze:A jakie są ceny takich radyjek i ewentualnie jakie mógłbyś polecić? Pytam z ciekawości ale jakieś linki mile widziane
CTCSS
Tak coś tego typu jeżeli osoby z danej grupy maja wpisany ten sam ctcss na danym juz kanale (czestotliwosci ) To zadan inna osoba nie otworzy im głosnika .... czyli ton otwierajacy głosnik ...imbir pisze:
rozumiem że ten CTCSS to są jakieś pod kanały?????
osoby z innym tonem ctcss oraz szumy trzaski itp nie otwieraja nam głsonika .... czegos takeigo nigdy nie było w CB radiu ..
Jak już poruszyłeś taki temat to poleć taki sprzęcik za rozsądną cenę, bo powiem szczerze jak byłem ostatnio w Tatrach to komórka mi padła z mrozu i nie czułem się z tym dobrze. Jeszcze chcę dodać pytanie czy takie urządzenie może być namierzone tak jak komórkasq9fcb pisze:PS KUPUJĄC RADIO PAMIETAJCIE BY OPRÓCZ 8 KANAŁOW MIAŁO KODY !! CTCSS !! TO WAŻNE - tansze radyjka mogą ich nie mieć !! CTCSS !!
A może jestem z wykształcenia humanistą lub też nawet nie skończyłem żadnej ze szkół technicznych czy też zawodowych i nie mam zielonego pojęcia o tego typu rzeczach i dlatego też oczekuję że kolega sq9fcb udzieli mi rzeczowej odpowiedzi, a tego typu uwagi mogą urazić co niektórych ( nie mnie) jak to bywało w ostatnim okresie czasu na forum (taki mały oftopik) ja to ujmę w ten sposób że nie mam właśnie kolegów z "techniki" A tak na poważnie jeżeli masz jakąś wiedzę to od Ciebie również oczekuję takiej odpowiedzijanek.n.p.m pisze:McGregor kolegów z techniki się spytaj
Ponieważ też mnie zainteresował ten temat, przed chwilką wpadłem na taką stronkę, może w czymś wam pomoże
http://www.radiotelefony.info.pl/?gclid ... zAodIlXYNQ
sq9fcb a jak z zasięgiem takiego urządzenia w górach, czy sprzęt za ok 100zł ma odpowiednią moc żeby np z okolicy Zmarzłego Stawu być słyszanym w Zakopanem? czy też zasięg pozwoli na komunikację tylko z kimś w Murowańcu?
Tu króluje zeszłoroczny czas
Na posłaniu z liści buczynowych
Stąd do ziemi dalej niż do gwiazd
Na posłaniu z liści buczynowych
Stąd do ziemi dalej niż do gwiazd
Janek jednak mam kolegę który trochę siedzi w tej branży i będę widział się z nim przez święta więc postaram się dowiedzieć coś więcej
Tu też przeglądałem ale dzięki.tom-pi4 pisze:Ponieważ też mnie zainteresował ten temat, przed chwilką wpadłem na taką stronkę, może w czymś wam pomoże