Bieszczady na Tydzień
Moderator: Moderatorzy
Jeszcze o stopie
W czerwcu już pierwszego dnia złapaliśmy stopa z Lutowisk do Ustrzyk.Drugiego z Ustrzyk do Wołosatego.Tylko to było rano i w dni robocze.Wtedy strażnicy BdPN jeżdżą Ładami z "lufami" podglądać ptaszki,strażnicy SG ścigają mercedesami przemytników, a leśnicy patrolują patrolami stan zalesienia!!! 

Fakt, jorgus54 , nie zwróciłam uwagi na termin, we wrześniu i samochodów mało i dzień sporo krótszy więc i szanse mniejsze.
Można ewentualnie problem rozwiązać tak, że jedziecie samochodem rano do Widełek, zostawiacie auto, i łapiecie coś do Wołosatego. W zależności, czy uda Wam się to szybko, czy nie - możecie zmodyfikować trasę.
My czasem robimy tak, że dzielimy się na 2 grupy, króre idą tą samą trasą, ale w przeciwnym kierunku. Na szczycie kierowcy przekazują sobie kluczyki (albo jeśli jest 1 auto - daje kluczyki komuś, kto podjedzie po drugą grupę). No ale wtedy życie towarzyskie jest uboższe
Można ewentualnie problem rozwiązać tak, że jedziecie samochodem rano do Widełek, zostawiacie auto, i łapiecie coś do Wołosatego. W zależności, czy uda Wam się to szybko, czy nie - możecie zmodyfikować trasę.
My czasem robimy tak, że dzielimy się na 2 grupy, króre idą tą samą trasą, ale w przeciwnym kierunku. Na szczycie kierowcy przekazują sobie kluczyki (albo jeśli jest 1 auto - daje kluczyki komuś, kto podjedzie po drugą grupę). No ale wtedy życie towarzyskie jest uboższe

Dojazd PKS
We wrześniu PKS jeździ w poniedziałki i piątki na trasie Wrocław - Krosno.W Katowicach jest około 00.30, a w Krośnie przed 6.00.Dalej o 6.45 do Lutowisk i dalej stopem.To najszybsze połączenie.Pociągami nie warto sobie zawracać głowy (dłużej i więcej przesiadek, a na końcu i tak zostaje autobus lub stop).Rada JoliR, aby trasę przez Bukowe Berdo zacząć od Widełek jest najlepszym rozwiązaniem.Rano łatwiej coś złapać w tamtą stronę, a popołudniu jest dużo łatwiej dostać się z Wołosatego do Ustrzyk.Tyle, że wejście pod Bukowe Berdo jest długie i mozolne i łatwiej je przejść od Krzemienia.W czerwcu właśnie w tym rejonie o mało nie doszło do tragedii.Grupa z Zabrza była ściągana przez goprowców i helikopter!Trasa Wołosate - Tarnica - Krzemień - Bukowe Berdo - Widełki to 6,5 h moim tempem (tempo szlakowe w/g map to 8 h).Ale w kierunku przeciwnym chyba będzie trudniej.Choć tego nie sprawdziłem. 

13 - 20 wrzesień w Ustrzykach Górnych
Wyjeżdżamy w niedzielę rano.Noclagi u Pani Danuty Kowalczyk ("Pod Szerokim Wierchem") w Ustrzykach.Mamy zamiar dodończyć czerwcowy wypad.Będziemy się kręcić po całych wysokich Bieszczadach.Trrnica, Bukowe Berdo, Połoniny, Rabie Skała, Kremenaros, Jasło, Smerek.Do zobaczenia na szlaku! 

w tamtym roku byłam w Ustrzykach Górnych we wrześniu, spaliśmy na plebani u księdza
jest tam ośrodek, płaciliśmy 20 zł za dobę, warunki bardzo fajne, kilka pryszniców na piętro, dobrze wyposażona kuchnia turystyczna, można uważyć ciepłą strawę po wędrówce 
to numer na plebanię: (013) 461-06-62 polecam kwaterę
co do połączeń to jechalismy autobusem Kraków-> Sanok-> Ustrzyki Górne
ale potem się okazało, ze jest bus bezpośredni z Krakowa do Ustrzyk
numer na busa: 605635521 (widzę, że Gruby jest z BB więc do Krakowa blisko:)) kosztuje chyba 40-45 zł
a moje doświadczenie z jazdy stopem, to w Bieszczadach są jacyś inni ludzie, bo nigdzie tak chętnie nie zabierają turystów jak tam
my, choć wracalismy z zabłoconymi nogami, to i tak się zatrzymywali
nie pamiętam, zeby z transportem był problem, choć był to wrzesień i niewielki ruch ;> z Sudetów mam zupełnie inne doświadczenia 

to numer na plebanię: (013) 461-06-62 polecam kwaterę
co do połączeń to jechalismy autobusem Kraków-> Sanok-> Ustrzyki Górne
ale potem się okazało, ze jest bus bezpośredni z Krakowa do Ustrzyk

a moje doświadczenie z jazdy stopem, to w Bieszczadach są jacyś inni ludzie, bo nigdzie tak chętnie nie zabierają turystów jak tam

Bieszczadzkie Anioły, Anioły Bieszczadzkie...
...gdy skrzydłem cię dotkną, już jesteś ich bratem.
...gdy skrzydłem cię dotkną, już jesteś ich bratem.