Narty, Snowboard, Sanki
Moderatorzy: Dziadek;), Moderatorzy
Re: Narty, Snowboard, Sanki
Udał się narciarsko. Ale ...
Ale ...
Na dojeździe już przed rondem w Buczkowicach tworzy się korek (ale bez stania,powoli ciągle do przodu), który trwa do wysokości kolejki na Duże Skrzyczne.
Parking w Czyrnej bezpośrednio przy gondoli był już pełny o 7.30 (info od Pana z obsługi) wyciągi uruchamiają o 8.30.
My byliśmy parę minut po 8-mej.
Prywatny parking po przeciwnej o 50% droższy niż najdroższe mi znane w Zakopanem czy jego okolicach (np.Palenica Białczańska, Kuźnice rondo).
Ludzi tyle co w sobotę w Szczyrku, są kamery można samemu ocenić w każdej chwili (Czyrna Gondola, Solisko). Kolejka na żółtą kanapę Solisko-Hala Skrzyczeńska - tam staliśmy najdłużej, ale tylko raz ok. 20 minut. Korzystaliśmy przeważnie z gondoli lub niebieskiej kanapy na Wierch Pośredni.
Trasy dla mnie przygotowane idealnie - 17 wjazdów - 31 przejechanych kilometrów. W kolejce słyszałem, że ktoś trafiał na oblodzone fragmenty - musiał się bardzo starać, że znalazł. Ja nie trafiłem, ale ich nie szukałem.
Pogoda cudna, widoki ze Zbójnickiej Kopy bajkowe. Temp -11 C rano, później -5 C.
Odwrót rozpoczęty po 15-tej - w kolumnie kilkunastu pojazdów znowu do wysokości kolejki na Duże Skrzyczne, potem pełny luz.
Inny Parking bezpłatny - trzeba podjechać do Czyrnej (wcześniej skręcić w lewo), i dojechać na parking tam, gdzie kiedyś zaczynały się dwa podwójne orczyki na Halę Skrzyczeńską.
Na Dużym Skrzycznym trasy czarna i czerwona oblodzone i nieprzygotowane (info od narciarza, który tam był, ale "uciekł").
Ale ...
Na dojeździe już przed rondem w Buczkowicach tworzy się korek (ale bez stania,powoli ciągle do przodu), który trwa do wysokości kolejki na Duże Skrzyczne.
Parking w Czyrnej bezpośrednio przy gondoli był już pełny o 7.30 (info od Pana z obsługi) wyciągi uruchamiają o 8.30.
My byliśmy parę minut po 8-mej.
Prywatny parking po przeciwnej o 50% droższy niż najdroższe mi znane w Zakopanem czy jego okolicach (np.Palenica Białczańska, Kuźnice rondo).
Ludzi tyle co w sobotę w Szczyrku, są kamery można samemu ocenić w każdej chwili (Czyrna Gondola, Solisko). Kolejka na żółtą kanapę Solisko-Hala Skrzyczeńska - tam staliśmy najdłużej, ale tylko raz ok. 20 minut. Korzystaliśmy przeważnie z gondoli lub niebieskiej kanapy na Wierch Pośredni.
Trasy dla mnie przygotowane idealnie - 17 wjazdów - 31 przejechanych kilometrów. W kolejce słyszałem, że ktoś trafiał na oblodzone fragmenty - musiał się bardzo starać, że znalazł. Ja nie trafiłem, ale ich nie szukałem.
Pogoda cudna, widoki ze Zbójnickiej Kopy bajkowe. Temp -11 C rano, później -5 C.
Odwrót rozpoczęty po 15-tej - w kolumnie kilkunastu pojazdów znowu do wysokości kolejki na Duże Skrzyczne, potem pełny luz.
Inny Parking bezpłatny - trzeba podjechać do Czyrnej (wcześniej skręcić w lewo), i dojechać na parking tam, gdzie kiedyś zaczynały się dwa podwójne orczyki na Halę Skrzyczeńską.
Na Dużym Skrzycznym trasy czarna i czerwona oblodzone i nieprzygotowane (info od narciarza, który tam był, ale "uciekł").
Niestety popisów Łukasza w czasie naszych zjazdów nie sfilmowałem, był ... dużo szybszy niż kamerzysta, a w tłumaczenie, że ten punkcik w oddali to on, nikt by nie uwierzył, przecież "prawie po płaskim" jeździliśmy.
Pogoda Żyleta !!! 
>Nec temere, nec timide. Bez zuchwałości, ale i bez lęku.<
>Pielęgnujcie przypadkową życzliwość i piękne czyny pozbawione sensu.<
>Kobiety nie zmienisz-możesz zmienić kobietę ale to nic nie zmieni
<
Koronkowa bielizna na snowboard
<
Dupa w kratkę?
Nieważne: gdzie. Ważne: z kim 
"Lepiej się w życiu wygłupiać niż wymądrzać" ( ktoś tam )
"Ludzie są coraz lepsi - w udawaniu coraz lepszych" ( też ktoś tam )
Koronkowa bielizna nawet w kratkę nie przebije Twoich jeansowych spodek z I Oldskula Groszku. To był dopiero czad.
Tiaaa... to są spodenki z kontrolowaną strefą zgniotu

Później kiedy już naumiemy się jeździć na desce spodenki nadal są przydatne np izolują pupę od zimnego siedziska wyciągu lub pozwalają usiąść na śniegu np w celu zapięcia wiązań deski a i przy szybkiej jeździe kiedy zdarzy nam się długi lot na pupie nadal spełniają swoją podstawową rolę
<
Tiaaa... a ja myślałem, że tam jest jakiś żel ujędrniający pupcię czy cóś, a tu wystarczy ją zdrowo wytłuc(ukształtować) o stok i ma się takie piękne kształty - jak widać na załączonych wyżej filmikach.
Udane szusowanie i dobre towarzystwo pozdrowienia dla wszystkich
mam to samo. Jednak inne są możliwości panowania nad jazdą jak się ma dwie nogi wolne niż jedną. No i dla mnie zawsze ten snowboard wygląda nieco śmiesznie z tym osuwaniem się w dół stoku i wiecznym siedzeniem na tyłku na śniegu

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651
http://hanyswpodrozach.blogspot.com/
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś"
http://hanyswpodrozach.blogspot.com/
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś"
Nie będę twierdził że Snowboard jest najwspanialszą formą spędzania czasy na stoku
Ale ... pozwolę sobie nie zgodzić się z kolegą
Co do panowania nad dwiema wolnymi nogami...no właśnie akurat tutaj deska ma zdecydowaną przewagę
na stoku można zrobić sobie krzywdę na wiele sposobów ale akurat narty powodują największą ilość urazów związaną z nogami
kilka linków na poparcie moich słów
http://www.zdrowemiasto.pl/i/7/ortopedi ... EdzfFVKixU
https://zdrowie.radiozet.pl/Choroby/Ort ... mi-chronic
URAZ STAWU KOLANOWEGO: Urazy kolan należą do najczęściej występujących kontuzji u narciarzy. Kolano narażone jest na duże siły skrętne, co potęguje dodatkowo unieruchomienie stopy w bucie. Kontuzje obejmują przeważnie uszkodzenia więzadła krzyżowego przedniego, więzadła pobocznego przyśrodkowego i łąkotki przyśrodkowej. Uszkodzeniu mogą ulec wszystkie trzy struktury lub jedna z nich. Urazy mogą dotyczyć także: łąkotki bocznej, więzadła krzyżowego tylnego, więzadła pobocznego strzałkowego, ścięgna mięśni zginających kolano, mięśnia czworogłowego.
Urazy i kontuzje snowboardzistów
Snowboardziści częściej ulegają urazom rąk i nadgarstków. Przyczepienie obu nóg do jednej deski skutecznie eliminuje urazy kolan, tak powszechne wśród narciarzy. Uważa się również, że amatorzy deski snowboardowej częściej się wywracają i są bardziej narażeni na kontuzje, ale ich urazy są mniej poważne.
Więcej: https://zdrowie.radiozet.pl/Choroby/Ort ... mi-chronic
Urazy Kości ogonowej minimalizujemy używajac spodenek których zdjęcie zamieściłem wyżej
Kask to podstawa na desce z przerażeniem patrzę na młodzież na stoku która jeździ bez kasków
Co się zaś tyczy nadgarstków .. tu także można pomóc naturze
poniżej zdjęcie moich starych rękawic z tzw protektorem czyli dwoma wzmocnieniami nadgarstka które są w rękawicach jak widać na zdjęciu jedno jest pęknięte... pękło zamiast nadgarstka

Powiem więcej snowboard to idealny sport dla byłych narciarzy którzy ulegli poważnej kontuzji kolana, kontuzja ta niejednokrotnie uniemożliwia im czerpanie radości z bycia na stoku, właśnie ze względu na brak znaczących przeciążeń kolan podczas jazdy i nieomalże zerowe ryzyko powtórzenia się tego typu kontuzji deska to jakaś alternatywa...no chyba że sanki lub jabłuszko
no ale i te dwa rozwiązania nie są do końca takie bezpieczne
PATRZ LINK
https://www.wprost.pl/kraj/10179464/zje ... ranne.html
Co się zaś tyczy zjeżdżania na tzw liścia u narciarzy odpowiednikiem jest zjazd pługiem
też pełno tego na stoku 
No cóż każdy orze jak może
Co do panowania nad dwiema wolnymi nogami...no właśnie akurat tutaj deska ma zdecydowaną przewagę
kilka linków na poparcie moich słów
http://www.zdrowemiasto.pl/i/7/ortopedi ... EdzfFVKixU
https://zdrowie.radiozet.pl/Choroby/Ort ... mi-chronic
URAZ STAWU KOLANOWEGO: Urazy kolan należą do najczęściej występujących kontuzji u narciarzy. Kolano narażone jest na duże siły skrętne, co potęguje dodatkowo unieruchomienie stopy w bucie. Kontuzje obejmują przeważnie uszkodzenia więzadła krzyżowego przedniego, więzadła pobocznego przyśrodkowego i łąkotki przyśrodkowej. Uszkodzeniu mogą ulec wszystkie trzy struktury lub jedna z nich. Urazy mogą dotyczyć także: łąkotki bocznej, więzadła krzyżowego tylnego, więzadła pobocznego strzałkowego, ścięgna mięśni zginających kolano, mięśnia czworogłowego.
Urazy i kontuzje snowboardzistów
Snowboardziści częściej ulegają urazom rąk i nadgarstków. Przyczepienie obu nóg do jednej deski skutecznie eliminuje urazy kolan, tak powszechne wśród narciarzy. Uważa się również, że amatorzy deski snowboardowej częściej się wywracają i są bardziej narażeni na kontuzje, ale ich urazy są mniej poważne.
Więcej: https://zdrowie.radiozet.pl/Choroby/Ort ... mi-chronic
Urazy Kości ogonowej minimalizujemy używajac spodenek których zdjęcie zamieściłem wyżej
Kask to podstawa na desce z przerażeniem patrzę na młodzież na stoku która jeździ bez kasków
Co się zaś tyczy nadgarstków .. tu także można pomóc naturze
Powiem więcej snowboard to idealny sport dla byłych narciarzy którzy ulegli poważnej kontuzji kolana, kontuzja ta niejednokrotnie uniemożliwia im czerpanie radości z bycia na stoku, właśnie ze względu na brak znaczących przeciążeń kolan podczas jazdy i nieomalże zerowe ryzyko powtórzenia się tego typu kontuzji deska to jakaś alternatywa...no chyba że sanki lub jabłuszko
PATRZ LINK
https://www.wprost.pl/kraj/10179464/zje ... ranne.html
Co się zaś tyczy zjeżdżania na tzw liścia u narciarzy odpowiednikiem jest zjazd pługiem
No cóż każdy orze jak może
<

Czyli w pracy też się przydadzą. Jak mi szef chce nakopać do tyłka

Nieważne: gdzie. Ważne: z kim