Szkodaigi pisze:Nie pamiętammirek pisze:igi i jaki wynik testów?
Piwo
Moderatorzy: Grochu, HalinkaŚ, Moderatorzy
Martys pisze:byłam we wrocku w połowie lipca i Nas tam znajomi właśnie zaprowadzili. Dziwne to piwo, ja pszenne piłam
sa tam rozne rodzaje ja np.lubie zwyklego jasnego lagera...robione tam piwo po prostu trzeba lubic...ja uwielbiam ...a na koniec miesiaca sie wyprowadzam do Wrocka wiec mam nadzieje ze bede tam czestszym bywalcem
piwo
Gdzieś ty dostał Ginesa?Alf pisze:A ja sobie siędzę słuchając Lao Che w Trójce i dokonuje degustacji.
I wymyśliłem sobie że będę robił fotki piw , których spróbuje, powinna powstać ładna kolekcja
Mirek u Was coś z tymi piwami cieniutko... Kiedyś w żywieckiej Savii Guinnessy można było dostać, teraz jest tylko Tesco.
U nas z piwem nie jest źle, ale gorzej z winami, przykładowo żeby dostać mój ulubiony trunek Commandarię muszę jechać albo do Pragi (wartość 140 złotych za 0,4L), albo do Londynu (wartość ok. 200 zł za 0,4L) lub do Ojczyzny tegoż wspaniałego trunku - Cypru (wartość 30-40 zł za fabryczne 0,4L lub 50-60 zł za oryginalne z winiarni 0,5L).
Tak dla niezorientowanych w temacie. Commandaria jest to prawdopodobnie najstarsze znane wino na świecie. Jest ona słodkim winem o bursztynowym kolorze i 15% zawartości alkoholu. Pije się ją zazwyczaj po posiłku, do deseru, koniecznie schłodzoną do temperatury 9-10oC zagryzając suszonymi owocami jak figi, rodzynki, migdały..
(zaczerpnięte ze strony Ambasady Cypru)
U nas z piwem nie jest źle, ale gorzej z winami, przykładowo żeby dostać mój ulubiony trunek Commandarię muszę jechać albo do Pragi (wartość 140 złotych za 0,4L), albo do Londynu (wartość ok. 200 zł za 0,4L) lub do Ojczyzny tegoż wspaniałego trunku - Cypru (wartość 30-40 zł za fabryczne 0,4L lub 50-60 zł za oryginalne z winiarni 0,5L).
Tak dla niezorientowanych w temacie. Commandaria jest to prawdopodobnie najstarsze znane wino na świecie. Jest ona słodkim winem o bursztynowym kolorze i 15% zawartości alkoholu. Pije się ją zazwyczaj po posiłku, do deseru, koniecznie schłodzoną do temperatury 9-10oC zagryzając suszonymi owocami jak figi, rodzynki, migdały..
(zaczerpnięte ze strony Ambasady Cypru)