keks jabłkowo-orzechowy ze Starych Wierchów
8-10 niedużych jabłek (najlepiej kwaśne i twarde)
2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 szkl.mąki zwykłej
6 jajek
1,5 szkl cukru
1,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1.Jabłka pokroić na plastry,zasypać cukrem i odstawić na ok.godzinę w ciepłe miejsce, aby puściły sok.
2.Gdy już sok puści,do jabłek dodać powoli żółtka,mąke,posiekane drobno orzechy, proszek do pieczenia,sodę ( im więcej soku z jabłek tym lepiej)
Nie przejmujcie się,że początkowo wyrobione ciasto ma konstystencje klejącej sie ciapy
Ja dodaję również kilka kropel olejku migdałowego.
3.Wymieszać wszystkie w/w składniki i dodać ubite na sztywno białka.
4.Wymieszać delikatnie wszystko dokładnie. Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną kaszą manny
5.piec w piekarniku ok.60-70 min w temp 150 st.Po upieczeniu pozostawic na 15-20 min w zamkniętym i wyłączonym piekarniku