Schroniskowe cenotwórstwo, czyli zarówno coś dla wielbicieli szarlotki jak i piwa
Moderatorzy: Grochu, HalinkaŚ, Moderatorzy
Re: Schroniskowe cenotwórstwo, czyli zarówno coś dla wielbicieli szarlotki jak i piwa
20.09 odwiedziłem po ponad dwóch latach schronisko nad Morskim Okiem, cena szarlotki wzrosła do 12 zł.
Re: Schroniskowe cenotwórstwo, czyli zarówno coś dla wielbicieli szarlotki jak i piwa
09.11 tym razem odwiedziłem po ponad dwóch latach schronisko na Turbaczu, cena szarlotki to 12 zł, jak m.in w Morskim Oku.
Korzystając z wiadomości od Łukasza uzupełniam listę o szarlotkę w gospodzie na Dębowcu 20 zł.
W schronisku na Magurce Wilkowickiej za 15 zł można się delektować wypiekaną na miejscu, jeszcze ciepłą, ogromną jagodzianką.
"...A przed nami nowe życia połoniny, blaski oraz cienie, szczyty i doliny.
Niech nie gaśnie ogień na polanie, złe niech znika, dobre niech zostanie ..."
Niech nie gaśnie ogień na polanie, złe niech znika, dobre niech zostanie ..."
Podawali tam wspaniałego kołacza z owocami.
Właśnie skonsumowałem pyszną szarlotkę w schronisku pod Bereśnikiem. 14 zł.
Włóczęga: człowiek, który nazywałby się turystą, gdyby miał pieniądze.
(J. Tuwim)
(J. Tuwim)
Dzięki Darku za info o Bereśniku, niestety w tamtych okolicach rzadko bywam, więc info tym bardziej bezcenne.
Dzięki Han-Ka za info o jagodziance w schronisku na Magurce Wilkowickiej. Tak blisko ode mnie, a jeszcze tam nie byłem, do nadrobienia i to wkrótce. Skusiłaś
mnie.
Spóźnione info z 26.09 z schroniska górskiego Orzeł, szarlotka po 13 zł, tego samego dnia odwiedziłem jeszcze schronisko Zygmuntówka, tu szarlotka po 18 zł.
16.11 odwiedziłem jednego dnia trzy schroniska: Krawców Wierch, Rysiankę i Lipowską, wszędzie ta sama cena za kawałek ciasta - 15 zł.
W tym roku, 04.01 odwiedziliśmy jednego dnia też trzy schroniska: padło na schronisko na Hali Boraczej i oczywiście Rysiankę i Lipowską. W schronisku na Hali Boraczej tradycji stało się zadość - wielka jagodzianka po 13 zł.
06.03.26 tym razem odwiedziłem schronisko nad Morskim Okiem po nieco ponad 5 miesiącach, cena szarlotki bez zmian - 12 zł, dwukrotnie ok. 11-tej i 14-tej było zero osób w kolejce do okienka, w okresie letnim sytuacja przeze mnie jeszcze nie widziana.
07.03.26 odwiedziłem schronisko na Polanie Chochołowskiej po ponad dwóch latach, cena szarlotki wzrosła do 14 zł, cena szarlotki z polewą jagodową i śmietaną to 18 zł.
08.03.26 wraz z większością GS-ów ze zjazdu w Poroninie byliśmy w schronisku Głodówka, cena szarlotki to tylko 12 zł.
Wczoraj w niedzielę 15.03. skuszony przez Han-kę odwiedziłem schronisko na Magurze Wilkowickiej, tym razem chodziło nie o szarlotkę, a jagodziankę, potwierdzam: była pyszna, była ciepła, ale nie mogę potwierdzić, że była=jest ogromna
, jak dla mnie wielkość średnia to max, cena bez zmian - 15 zł.